Välkommen till min blogg. Namnet Dompen betyder Tomten och ordet skapades i samband med julen 2007. Jag började skriva blogg istället för dagbok, eftersom det är ett bra sätt att kombinera bild med text! Lämna gärna åsikter eller önskemål om det är något ni vill att jag ska skriva om. Mitt måtto i livet är: Ingen vila ingen ro, inga pären på Ivars bro!
torsdag 12 februari 2009
Vet inte varför denna kallas nougattårta
Monas nougattårta
Ingredienser
150 g sötmandel, skållad och mald
1 3/4 dl strösocker
6 st äggvitor
Fyllning:
5 st äggulor
1 dl strösocker
1 dl kaffegrädde
2 tsk potatismjöl
150 g smör, mjukt, helst osaltat
rivet skal av 1 apelsin
hälften av nougaten (se nedan)
1-2 dl vispgrädde
Nougat:
1 dl strösocker
50 g sötmandel, hel, ej skållad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smöra och mjöla två plåtar mycket väl. Markera två cirklar på varje plåt ca 21 cm i diameter. Använd t ex en tallrik som mall.
2. Blanda den malda mandeln med sockret och vänd därefter ned de hårt vispade äggvitorna.
3. Bred ut smeten i cirklarna. Grädda bottnarna ca 15 min. Lossa dem med en vass kniv genast de kommer ur ugnen och låt dem kallna på plant underlag.
4. Blanda äggulor, socker, kaffegrädde och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull (ej aluminium) och sjud sakta under vispning till en tjock kräm. Tag kastrullen av värmen och vispa krämen då och då tills den är kall.
5. Slå sockret till nougaten i en torr stekpanna och låt det smälta på svag värme under omrörning tills det är ljust brunt. Rör ned den hela mandeln och slå genast upp massan på oljad ugnsplåt. Låt den stelna. Mal hälften av nougaten på mandelkvarn.
6. Rör nu ned det mjuka smöret i små klickar, det rivna apelsinskalet och den malda nougaten i fyllningen.
7. Hacka resten av nougaten.
8. Vänd ned uppvispad grädde i fyllningen och bred den sedan både mellan bottnarna, och därefter över tårtan.
9. Garnera med den hackade nougaten. Ställ tårtan kallt ett par timmar eller över natten. Den bör serveras mycket kall.
Detta recept tog vi oss an nu ikväll och det var inte en lek må jag säga. Det blev mycket disk och det tog tid att göra. Så jag kommer att meddela efter imorgon kväll, om det blev en succé eller flopp. Smeten var då god ialla fall ;)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar