torsdag 12 februari 2009

Vet inte varför denna kallas nougattårta


















Monas nougattårta

Ingredienser

150 g sötmandel, skållad och mald
1 3/4 dl strösocker
6 st äggvitor

Fyllning:

5 st äggulor
1 dl strösocker
1 dl kaffegrädde
2 tsk potatismjöl
150 g smör, mjukt, helst osaltat
rivet skal av 1 apelsin
hälften av nougaten (se nedan)
1-2 dl vispgrädde

Nougat:

1 dl strösocker
50 g sötmandel, hel, ej skållad


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. Smöra och mjöla två plåtar mycket väl. Markera två cirklar på varje plåt ca 21 cm i diameter. Använd t ex en tallrik som mall.

2. Blanda den malda mandeln med sockret och vänd därefter ned de hårt vispade äggvitorna.

3. Bred ut smeten i cirklarna. Grädda bottnarna ca 15 min. Lossa dem med en vass kniv genast de kommer ur ugnen och låt dem kallna på plant underlag.

4. Blanda äggulor, socker, kaffegrädde och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull (ej aluminium) och sjud sakta under vispning till en tjock kräm. Tag kastrullen av värmen och vispa krämen då och då tills den är kall.

5. Slå sockret till nougaten i en torr stekpanna och låt det smälta på svag värme under omrörning tills det är ljust brunt. Rör ned den hela mandeln och slå genast upp massan på oljad ugnsplåt. Låt den stelna. Mal hälften av nougaten på mandelkvarn.

6. Rör nu ned det mjuka smöret i små klickar, det rivna apelsinskalet och den malda nougaten i fyllningen.

7. Hacka resten av nougaten.

8. Vänd ned uppvispad grädde i fyllningen och bred den sedan både mellan bottnarna, och därefter över tårtan.

9. Garnera med den hackade nougaten. Ställ tårtan kallt ett par timmar eller över natten. Den bör serveras mycket kall.


Detta recept tog vi oss an nu ikväll och det var inte en lek må jag säga. Det blev mycket disk och det tog tid att göra. Så jag kommer att meddela efter imorgon kväll, om det blev en succé eller flopp. Smeten var då god ialla fall ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar